「不得了 / 不得之了」

第 #1 條
寫法、
讀音:
  • 不得了 bat1 dak1 liu5
  • 不得之了 bat1 dak1 zi1 liu5
詞性: 形容詞
解釋:
(廣東話) 好高嘅程度
(英文) exceptional
例句:
(粵) keoi5go3neoi2coeng3go1hou2teng1dou3bat1dak1liu5
(英) His daughter sings exceptionally well.
(粵) ni1tou3kek6zan1hai6bat1dak1liu5laa3jau5gwok3zai3daai6ming4sing1aa3cung4zou6zyu2gok3
(英) This drama is fabulous, the international famous star A-chung will be the protagonist!
(粵) keoi5gam1maan5leng3dou3bat1dak1zi1liu5
(英) She's stunningly pretty tonight.
參看: 特別 特殊 出類拔萃 特 不出所料 不可思議 不在話下 不堪入目 不堪入耳 不知所謂 不能自已 欲罷不能 無以復加 無話可説 (部份類近詞彙取自ToastyNews數據分析)
版權:© 2020 香港辭書有限公司 - 非商業開放資料授權協議 1.0
電郵地址
上面呢個欄位係用嚟隔走啲bot嘅。如果你唔係bot,請唔好填寫任何嘢。

「不得了」

第 #2 條
讀音: bat1 dak1 liu5
詞性: 形容詞
解釋:
(廣東話) 大件事;好大鑊;好嚴重
(英文) awful; terrible; serious
例句:
(粵) nei1gin6si6bei2keoi5zi1dou3zau6bat1dak1liu5laa3
(英) If he knows it then it will be awful.
(粵) bat1dak1liu5laa3go3beng6jan4m4gin3zo2aa3
(英) Oh no, the patient has disappeared!
參看: 難聽 得人驚 惡劣 正經 嚴 嚴 莊重 折服 糟糕 不出所料 不可思議 不在話下 不堪入目 不堪入耳 不知所謂 不能自已 欲罷不能 無以復加 無話可説 (部份類近詞彙取自ToastyNews數據分析)
版權:© 2017 香港辭書有限公司 - 非商業開放資料授權協議 1.0
電郵地址
上面呢個欄位係用嚟隔走啲bot嘅。如果你唔係bot,請唔好填寫任何嘢。
💎💎 粵典手機 app 終於上線喇!! 💎💎””
粵典手機 app 終於上線喇!!