(beta 公測版本)
< 返回

《日出別話——《日出前讓戀愛終結》歌詞擴寫》

作者:牛刀
日期:2018年10月23日

話咁快就日出喇。呢次係我最後一次喺度揸車走。

成晚你瞓得特別稔,冇皺到眉,有時仲嘟起個嘴,個樣始終都係咁得意,稚氣未改。如果唔係因為我,你面上肯定毫無煩憂,仲會笑得好甜,就好似初相識嗰時咁,足以喺我腦海留低烙印,俘虜我嘅魂魄,將脈脈溫情注入我嘅心田,為我嘅生命添上色彩。

或者呢一刻就係最好嘅時機,咁樣你先捨得我走,如果唔係你就唔似得我一樣肯捨得離開你。不過我又何嘗捨得睇到你喊呢?其實我鼓唔起勇氣留低。我想你珍重,放低對我嘅期望;我唔想望到你醒咗之後見唔到我,淨係睇到枱頭擺低咗我最後為你寫嘅字條,忍唔住痛哭,傷心欲絕個樣。我喊住咁諗:相見不如不見吖嘛。靜靜咁望你一眼,輕輕咁轉身而去,從此唔再出現喺你嘅人生中,係我最後可以為你做嘅事。我知我應承過你,我會喺你醒咗之後,第一時間出現喺你眼前,陪住你渡過每一個朝早,但係我而家做唔到喇。諗到呢度,我忍唔住苦笑,個心揦住揦住,繼續為你默默垂淚。

我由行出你屋企門口,到到上車,都仲未收拾到心情。話咁快就日出喇,落寞嘅面孔消融其中,熱淚不止,淚痕依然,索性開車向目標進發。淚眼只見前路一片光明,前塵畀日出掩蓋。

全文 424 字 (唔計英文、空格、標點)
備註: https://www.youtube.com/watch?v=TTOWWfqCWgM