(beta 公測版本)
< 返回

《回應暨懷舊:香港D場電音舞曲》

作者:牛刀
日期:2018年2月1日

堂主篇文〈我們失去了快歌〉(https://sosreader.com/fast-song/)大體我OK嘅,但係再諗下,似乎未夠準確。

先講細微處:「屬於演唱家的張學友也曾銳意改變,出了《餓狼傳說》那類歌」。我覺得呢,即係《愛得比你深》、《頭髮亂了》、《餓狼傳說》呢挺,純粹係歌路多元啫,冇話銳意改變。甚或去到近年《Private Corner》(玩jazz又好懶jazz又好)嘅《Double Trouble》、《月巴女且》,乃至最新國語碟《Wake Up Dreaming》嘅《我只想唱歌》都係快歌,就算未算標誌都好。

正題嘅話,我覺得係捉錯用神:唔係快歌(唔識音樂唔知tempo幾快先叫快歌㗎……),而係D場(電子音樂)舞曲。

我諗有必要界定得再仔細啲嘅。單純電音到而家都仲有人做,例如呢幾年嘅Fabel(前名ISoFeel)。順便介紹幾首可能多啲人識嘅作品先。

《那夜凌晨》:https://www.youtube.com/watch?v=migHWn6AVX8
《不生不死》:https://www.youtube.com/watch?v=ypvBjvmgnlU
《自戀自在》(同盧巧音合唱):https://www.youtube.com/watch?v=LHfjqgxPNY4

咁我諗,《不生不死》甚或節拍再快嘅《夢花鏡影》,都同主題有段距離。就算早期嘅電子音樂,例如Raidas嘅《傳說》,都差唔多。

而另一方面,我唔知陳慧琳《花花宇宙》、《大日子》算唔算電音,最多都係知道實有雷頌德份,同埋落得disco。所以穩陣啲,加括號。至於黎明呢種就肯肯定係電音嚟嘅。

或者,我哋失去嘅,係某啲堅持,於是失去類似謝金燕台客中興嘅機會?

P.S. 金句王稱唔上「是我的我的寶貝親愛」。向呢位香港電音舞曲兼CG先驅致敬之後,要聽返衛蘭翻唱《Sugar in the Marmalade (https://www.youtube.com/watch?v=rAjC6gn2LAs) 》同埋《聽身體唱歌》(《Chocolate Ice (https://www.youtube.com/watch?v=bLmT61jiA9s) 》),順便聽埋《你的眼神 (https://www.youtube.com/watch?v=49ViSNgxmmI) 》。都幾化算吖。
https://www.youtube.com/watch?v=g13By23a2oA

(2017年9月發表,本來冇標題。冇耐見到以下呢條片。)

https://www.facebook.com/JFungOfficial/videos/1697267137012969/

全文 447 字 (唔計英文、空格、標點)