(beta 公測版本)
< 返回

《撐粵語嘅愛與誠》

作者:牛刀
日期:2018年5月3日

出完冇耐,仲想講兩句抒下情。我冇乜擺個人情感落上篇㗎,原諒我喋喋不休。

年頭浸大普通話豁免試風波久未平息,四月尾東華三院甲寅年總理中學又嚟單所謂「歧視」指控,跟住就爆埋呢單。呢幾個月爭議發生得零舍密集。

矛盾經年,逐漸覺得,與其歸咎於中國「推普」國策,以及搞到你「方言」/地方語言死死下再撥資源「保育」嘅方針,不如反躬自省。傀儡政權背負政治任務,固然可恨。退一萬步,我當冇呢回事嘞,唔通坊間就純潔到一啲功利心都冇咩?唔通坊間一啲忘本、捨本而逐末嘅心態都冇?

迷思二:以學習英語和普通話為先
因殖民地的背景,不少香港人也會有「重英輕中」的觀念。而香港回歸以
後,中港交流頻繁,普通話在香港的重要程度大幅提升。因此,一些家長也會希望幼兒的語言學習以英語和普通話為先。事實上,幼兒的語言學習,應以孩子的家庭語言為先,因為家庭語言是孩子最常接觸和使用的。孩子需要先掌握自己的家庭語言,才可應付日常生活中溝通交流的需要。如果孩子學習的語言與家庭語言無關,孩子使用語言的機會便大大減少,不但令孩子無法與身邊的親友同伴溝通,更會降低孩子對語言的熟悉程度,影響使用語言的信心。
故此,語言學習的先後次序應以孩子的家庭語言為先,然後才伸展至其他
語言。

(出自謝錫金《香港幼兒口語發展》第二版頁6。呢本書上篇都有提到,有興趣者可以預覽 (https://www.hkupress.hku.hk/pro/con/219.pdf) 內容節錄。)

另一方面,太悲觀,未去到懷憂喪志,但依然妄自菲薄。明明有人有燈咁有生命力,海內外咁多人使用、咁多社群賴以交流,文藝創作魅力仲幅射得廣而深,跨代傳承未斷,書寫秉承明朝木魚書以降嘅傳統仲不斷壯大緊,簡直好過晒某啲真係高危瀕死嘅語言多多聲,偏偏咁都可以講到垂死咁款,做咩唧?咁落去,唔「滅粵」都假啦,唔慌冇自我實現預言喇。既然本身唔只維持守勢,本身經已活生生,就唔使下下「守護」、「活化」㗎喇。想廣東話好,好簡單。母語係生活、生命嘅一部份;好似平時呼吸、飲水、食飯、瞓覺咁,照樣生活落去吧啦。真係想揼多啲石仔,可以幫手寫辭典,整字幕,搞創作,了解粵語發展,學語法、語音等方面嘅知識,實有行動嘅。

「我感到憂慮的,不是香港的自主權會被北京剝奪,而是這項權利會一點一滴地斷送在香港某些人手裏。」
“My anxiety is this: not that this community’s autonomy would be usurped by Peking, but that it could be given away bit by bit by some people in Hong Kong.”

扯遠少少,尖銳啲咁講:同「彭定康.jpg」擺埋一齊嚟睇,不難發現Hong Kong mentality 自卑自輕自賤自侮嘅傾向。甚至描述、構建「香港民族」心理層面嘅時候,唔少得呢層負面標籤。

唔緊要㗎,咪改進囉、變好囉、自新囉。取「包容」(胡適講嘅「忍耐」)精神寬大為懷嘅一面,「恆久忍耐,又有恩慈」,唔好縱容、姑息自己嘅不足、不是。

同理,我哋唔係咁功利,只顧自己語言有幾叻、有幾把炮、有幾傳古、有幾正統、有幾華夏。母語有如母親,可敬可親可愛,即使醜樣都唔嫌棄。愛係毋須理由㗎。

嬲普通話、憎普通話,我相信事關社經政治因素;我理解仇恨步步進逼嘅殖民者係人之常情,亦冇打算叫大家做聖人壓抑。但係唔好火燒心而本末倒置,為仇恨而踩低人哋,吹捧粵語,聽信謠言,累埋無辜嘅其他語言,例如滿語。語言唔應該有高低之分。呢層另話。

//延伸閱讀//

https://medium.com/@tseyatliu/manju-gisun-%E7%82%BA%E6%BB%BF%E8%AA%9E%E7%A0%B4%E8%AC%AC%E4%B8%A6%E5%93%80-febff1a9f0b

http://uegu.blogspot.hk/2015/02/mandarin.html

以前廢噏嘅一小段:

係㗎,市區粵語唔見得好有資格㗎咋。推上位壓倒客家話等本土語言,驅使講客語、潮語等嘅人放棄傳承,都係戰後先明顯發生嘅事。市區粵語做咗好多非粵語人後代嘅第一語言,親過本身嘅「母語」,過九成人口講,喺呢幾十年成為社區語;香港口音隨住文化產業宣揚嘅文化魅力,變咗做香港甚至粵語區嘅標準。係,佢只可以做香港人身份嘅充份條件,而做唔到必要條件:「香港語」用喺倪匡呢啲講得唔準嘅人、用喺英語人口,唔算太準。之不過,界,始終都要劃,而且社區語嘅事實冇得唔尊重。
守住廣東話,對於非母語者嘅作用,就係在於,若然連頗為強勢嘅廣州話都頂唔住,弱勢嘅其他本土語言只會更加難生存。己所不欲勿施於人,等到大局定咗,母語者經歷過呢一役,體會到保衛母語箇中艱辛,贖罪都會誠心誠意好多。

---

擇總兩篇文:

https://www.facebook.com/notes/ch%C4%81aak-lingvisten/%E4%BF%9D%E8%AD%B7%E5%BB%A3%E6%9D%B1%E8%A9%B1%E5%94%94%E4%BD%BF%E8%AC%9B%E5%8E%9F%E5%9B%A0/1397826987142986

https://www.chaak.net/if-i-were-hakka/

---

再補:話口未完,見到十九才子呢個咁嘅post (https://www.facebook.com/tokit.channel/posts/1934742469931600) ,入面啲謬論謠言都好齊下。

全文 1399 字 (唔計英文、空格、標點)