(beta 公測版本)
< 返回

《我唔信!講普通話嗰啲一定唔係香港人!》

作者:擇言
日期:2016年8月22日

(前言:聽朋友林非講,話見到土生土長嘅香港細路用支話(即係普通話)溝通,覺得不寒而慄;跟住有人就話佢哋係新移民、雙非、黑工子女,講到好似覺得真香港人冇事,唔使擔心噉。我覺得我要講吓自己對呢個現象嘅睇法同對策)

香港一向都多新移民,主權移交之後可能再多咗。但係以往嘅人喺學校、喺社區都會用粵語溝通,至少喺兩個人講唔同家鄉話嗰陣,粵語會係最正常嘅交際語。家吓呢,係成日見到兩個粵語人,用普通話溝通。就算次次你都話佢哋係新移民,一樣令人憂慮。何況而家已經去到土生土長香港人都噉樣做。

講到語言,一般人就冇乜腰骨,亦都難怪。「語言用嚟溝通」呢個概念好根深蒂固。否則我哋粵語邊度嚟咁多借詞先?大家關心內容,多過關心你用乜嘢話,所以轉台,一般人根本就唔會察覺,更莫講話會覺得唔妥嘞。

當然你可以話有容乃大,我哋應該接受香港係文化多元乜乜物物,所以多幾隻語言冇所謂。我知道有啲人好buy呢套:覺得只要保持到香港嘅特色,入面啲餡應該換乜都得。呢種心態好牙煙嘅。你叫全部香港人轉講港式英文溝崔世安式普通話,創造一種新混合語,我肯定會繼續保持到個「香港標籤」,但係我哋真係淨係要呢個標籤就夠?冇咗啲內涵都得?外來文化入侵、同化,其實從來都係咁做。迫你學,等你對呢種外來嘢習以為常,但係永遠將佢講成係高等啲嘅,跟住社會上個個仆到去學「高等文化」,之後慢慢溝淡晒原有嘅嘢,淪為外來文化嘅在地版。在地化咗嘅外來文化,更加難摵甩,更加易入口,你睇 Singlish 、台灣國語幾咁強勢?

仲有人會話,只要我講普通話保留到強烈口音,就可以令對方就範,就保護到自己嘅語言。你可以睇返上面。變種而在地外來文化係更加容易消滅自己嘅,呢啲破滅之道唔好行呀。

(離晒題添。)

而家係一種兩難嚟嘅。
如果大家純粹想要一個標籤,噉入面嘅嘢唔重要,細路出街講普通話、英文都冇問題。但係香港文化嘅定義就會過度多元,變咗一個無限漂移嘅龍門;如果你用日常講「廣東話」做指標,噉你就一定要排除好多人,要將好多香港土生土長嘅人當係文化上嘅外人、非香港人。

單單當廣東話係Shibboleth —— 識講就係香港人,唔講就係外人,係完全搞錯咗個問題。因為好多香港人係明明屋企講廣東話,出街都係要用普通話。識講而唔講,一樣係留唔住。

我哋要填返上面個 gap。唔好呃自己香港係咩多元社會,文化上今日嘅香港係以粵語為主軸。同時要承認,有一班香港人,佢哋嘅生活係偏離咗香港嘅主流,融入咗中國。

想保持到香港現存嘅語言文化,至少要鞏固一大班同時遊走於粵語文化同中國大陸點圈嘅人,而對粵語/廣東話嘅責任感係其中一點。

作為起步,我哋至少應該推廣以下幾點:

1)粵語族群,有責任認識並推廣粵語;
2)粵語母語者之間,溝通上應優先使用粵語;
3)盡量用粵文書寫;
4)避免接觸普通話資訊,以免粵語受單一語言影響;
5)生兒育女,同仔女溝通淨係用粵語;
6)鼓勵唔識粵語嘅人學習粵語。

上面六點,聽落好溫和?對好多人而言已經係終極法西斯。
不過點都好,希望大家試吓做。

全文 1060 字 (唔計英文、空格、標點)