(beta 公測版本)
< 返回

《諧波儀》

作者:擇言
日期:2016年5月20日

科學館以前有個叫「諧波儀」嘅機器。設計好簡單,一塊四角用繩吊住嘅木板,上面晾住張紙,正中係一支固定喺度嘅原子筆。你用手chok塊木板,塊版郁、支筆固定,支筆就會跟住擺動嘅節奏喺紙上面畫出圖案。

塊板越轉越慢,一開始圖案會好闊,但係幅度會慢慢收窄,首先係一個大圈,然後係細幾毫米嘅圈,逐次遞減,一分鐘時間,就會得出一組形狀類近,幅度不一嘅圖案;中途再chok木板,改變擺幅,就可以整到複雜啲嘅花款。畫完出嚟嘅紙樣,就好似藝術品噉,細個每次去都會畫返幾張,拎返屋企珍藏。

後來淨係帶返屋企我都唔滿足,我索性用雪條棍自己整一部出嚟。不過成品太渣,我都係要返科學館至畫到我鍾意嘅圖出嚟。我覺得後來我對規律、符號嘅興趣,或多或少係呢部睇落好無聊嘅機器度嚟。

今年再去科學館,發現舊嗰部諧波儀唔見咗,換咗個晒士得返十分一嘅激光版。新版嘅「筆」,係激光光束。畫完嘅圖案,十秒內就會消失。莫講話帶唔走,連相都影唔切。

換走舊擺設,慳返啲空間,唔知而家啲細路,會帶到啲咩返屋企呢。

全文 370 字 (唔計英文、空格、標點)