(beta 公測版本)
< 返回

《廁所激進派:裝電動廁所板》

作者:擇言
日期:2015年9月28日

喺日本無論係屋企定係公廁,好多時都有裝電動廁所板【ウォシュレット】:一塊可以發熱、噴水嘅裝置。

有咗呢塊板,開完大,個廁所識得噴暖水幫你洗pat pat,唔識用廁紙抹到出血,可以話係上個世紀嘅最偉大發明。

我肯定有好多香港人,同我一樣頂唔順要紙巾磨損屁股嘅痛苦。但係同時,又覺得呢啲嘢太浮誇,覺得廁紙已經做到晒所有嘢,因而呢種廁板唔多普遍。反而甚至為咗抹得舒服,有廠商仲出咗專愛嚟抹pat pat,沖廁唔會塞嘅濕紙巾添。抹pat紙圍返講緊五毫子一張,但係去一次要用三四張,兩蚊一次。用咁舒服嘅方法抆屎,兩千次就要四千蚊。兩千次即係幾耐呢,如果你間屋有四個人,每人每日屙一次,唔使兩年已經超過二千次啦。四千蚊夠買到啲咩?就係買到一塊識噴水嘅廁所板喇。仲未計你因為有廁板清潔,慳返幾多抹嘅時間,同埋減少patpat黐住晒唔舒服嘅情況。

如果你仲係覺得不可思議,我可以話你聽呢樣嘢我二十年前去印尼旅行已經見過。當時想沖廁點知㩒錯洗PAT,嚇到我癩屎 (好在我喺廁所)並唔係咩新科技。

至不過,即使個科技唔新,大家寧願用好多錢買幾呎階磚,或者用喺食嘢,都唔肯用多少少錢去改善生活質素,導致一切同生活有關嘅科技,都落後過人。

全文 422 字 (唔計英文、空格、標點)