(beta 公測版本)
< 返回

《我已經靈魂出竅千次》

作者:擇言
日期:2016年4月14日

‪#‎深夜廢噏‬ 論品味之差,喺朋輩之中我認第二冇人敢認第一。

小說散文嘅文筆、用字,歌曲嘅舞蹈,唱功、舞姿、聲線,電視電影,演員、劇情、角色設定、對白、燈光、道具,我通通都冇要求。作品同我之間,永遠有無數濾走雜質嘅篱,將污水重重過濾,變返清徹。世上一切事物進入我意識之前,我會自動修補--喺好多人心目中係一種殘疾嚟嘅。福爾摩斯成日話人 see but not observe,正正就係講我。我就係冇咗observe嘅能力,淨係得see。不過我樂天知命,甘於see而不見。我嘅意識喺過濾網之後,意味住我可以無視表達嘅方式手法,可以全心欣賞故事內容。舖排幾亂,表達點差,都唔影響我欣賞故事嘅心。只要有故事喺入面,我就受故事牽引。

受牽引並非單純掛住睇,唔理細節咁簡單。睇每套電視劇,就算係愛回家,就算係印度嘅300集長篇婆媳糾紛劇,就算係日式嘅浮誇、韓式嘅獵奇,於我而言,都係即時嘅人物代入遊戲:對白之間,我嘅靈魂會進入每個角色嘅心緒,主角、閒角、茄喱啡,每字每句,都牽引住我嘅情緒。睇《三國演義》我會想像每個人嘅心路歷程:諸候、武將、送信嘅使者、覆命嘅軍士、街上嘅平民,交談之際、生死關頭、焚香沐浴、食飯開餐,冇一樣唔喺我嘅想像版圖入面。睇《富貴逼人》一家中jackpot,我會聯想到暴發生活嘅情景,驃叔繼續工作嘅意義,驃嫂富婆同師奶身份嘅衝突,帶弟點拍拖,來弟點成長等等。甚至簡單如伙記倒瀉嘢,我都會翻帶到佢見工嗰日,會飛到鏡頭以外諗到佢頭耷耷俾人鬧,諗到佢執嘢掃地嘅情景。故事隨時間推進,腦內世界就噉樣幾何級數噉構築起嚟。

心理學有個講法叫 Theory of mind ,可以叫「換位思考」,又譯做「同理心」,我睇戲睇書嘅時候,可能就係半秒換廿個位,顯然係同理心過剩嘅象徵。不過處理太多人太多事,腦緒 (thread) 會應接不暇。百佳漏汁,尚且過百個角度描述;睇電視故事太忙,一齣半個鐘,我已經靈魂出竅千次。就算個故事本身係平舖直敍一條線,到我處都變成立體,甚至係四次元嘅空間。

觀察細節,係評論家嘅事,感受故事,我已經滿足。

失去咗觀察嘅能力,換返個污水變清泉、平面變立體嘅天賦;犧牲品味但係學識另類欣賞,幾抵吖。

全文 723 字 (唔計英文、空格、標點)