(beta 公測版本)
< 返回

《懷念「勁老」林尚義》

日期:2018年6月22日

我地成日依家都屌關愛座廢老。但另一面,其實都有D勁老。可惜佢地就真係老,所以死左,結果往事只能回味。
 
每四年世界盃都會懷念阿叔林尚義。無人真係好仔細去解釋過點解阿叔講波會特別好聽。我諗有幾個原因,第一,佢自己係香港足球球壇曾經處於高峰期既球員。自己真係落場踢,又係好波之人,甚至有重炮手之稱,佢講波本身就係自然之極,亦有權威係入面,唔係咁易受到挑戰。
 
第二,阿叔唔係只係識得踢波,有受過高等教育,讀過中大經濟系,更重要既係佢教過書,學郭家明話齋,唔係一般波牛,而係有文化人,對學生有解說能力,講波睇比賽解釋進度,阿叔更加可以照本宣科,駕輕就熟。第三,阿叔完全無保留話俾人知點先可以講到一場好波,就係要保持中立,然後唔好講呢度好,呢度射得差就算。而係點解好點解差,甚至如果佢自己落場,或者佢係教練,佢會點做。
 
阿叔熱愛講波,佢考個教練牌,並唔係打算去教波,而係親口承認話想自己講波講得好D。呢D咪真係叫專業精神囉。所以阿叔唔係會就咁DESCRIPTIVE話依家邊個邊個傳球,邊個射波,就咁就算,而係會嘗試推斷,之後個場會有人點踢,點走位,甚至係教練係落後/領先果陣,會點樣改變戰術。而就係咁樣講,成場波先會變得更生動有趣,有時真係俾佢講中,呢D就係講波既價值。
 
其實好多野都係一樣。例如股票樓市日日都有財經新聞不論係記者同財演都會講D升升跌跌,但呢D絕對唔係分析。真正既分析,唔係阿豬阿狗都識講,而係真係有INSIGHT係入面。如果唔係,好快機械人都可以自動GEN埋把聲去講啦。好可惜阿叔走左,真係後繼無人。一來香港足球沒落,二來入行門檻極窄,三來亦無人會重視,講得好唔好根本無人關心。
 
要真係追求質素,我成日都同M群講,不如睇鬼佬台算。就算今年VIUTV講,我一樣唔覺得特別比TVB專業左,只不過係無左堆廢水咁解。ANY肥,我地睇下巴西點出局喇。

全文 651 字 (唔計英文、空格、標點)