(beta 公測版本)
< 返回

《港女真係好平呀!》

日期:2018年5月19日

長文注意。呢篇文極無聊而且無內容,我勸你如果唔係真係好得閒,最好唔好睇。唔好睇完又留言話我。屌,徙我時間!
 
兩年幾前開始,公司崗位轉左,我要去做D開山劈石既DIRTY WORK,少不免成日飛黎飛去。
 
每飛完一次,又或者係羅湖落馬州之類過關出黎,踏足番香港既地域,我都會有一層深D既感受,就係:
 
我愛港女!港女萬歲!
 
真係唔係講笑,係香港國際機場出番黎,就算迎面而來即刻亦有一堆飛機場趨近,我都真係拖住個死人行李同埋疲勞既身軀,我都仲會打識得從心底咁笑出黎。甚至心入面即刻講一句:屌,真係好平呀!仆街!
 
但係就係呢D人,會令我知道,我已經返左黎香港。
 
係外國,的確好多樣靚身材正既金髮美女。而係贏國,更加唔駛講,點都會贏架,十四億人口,要見到靚女,除非你真係插盲自己對眼先出街,否則去開會,去商業大廈,總會有機會撞到一兩個。
 
但係靚又點呢,大波過自己個頭又點呢,好似李泳泳咁又點呢。一要講另一隻語言,例如英文,就已經成件事隔左三萬公里咁遠,有D仲要係意籍法籍,其實你唔識意大利粉或者法文,大家都只能夠君子之交,唔好諗住真係交心。西方社會可能都仲好D,如果要對住贏國人講贏語,就更加之想一句起兩句止。就算對方幾可愛幾想同你繼續傾都無用,係自己已經先行無癮左。
 
可能真係基因問題。但陶傑DNA既野,你係香港以外講,都無人明你UP乜。
 
你諗下,有時想講一聲屌,然後對方又會意會呢下屌唔係真係屌只係開玩笑既屌,然後又識得同你屌埋一份又互屌,呢下中間既大腦思考同埋推進交流係幾深層次。我相信就算咩人工智能ALPHA GO DEEP LEARN都好,都有排未計算到究竟幾時屌你係開玩笑屌,幾時屌你係真屌。
 
而有D真係唔係單係粗口可以解釋到。同一個地方長大,就係有D野會SHARE COMMON GROUND。雖然我地呢D五十後同依家D靚妹,已經係好撚大代溝,勁過中國同美國果個幾千億貿易逆差,但係從走E道,出關,然後出機場,搭巴士,排隊,見到一大堆港女係度用廣東話向佢地班兵落命令,感覺真係好親切,好撚地道。
 
我會意識到自己身處既,係香港,唔係異鄉。廣東話呀!我聽到廣東話呀。即使可能港女著黎著去都會係MK風,韓國風,講野說話唔正有懶音,甚至會見到班港女係度西面,開口屌佢男朋友,甚至直接講「我唔係想食呢D呀今晚你明唔撚明呀死蠢!」果陣,我心中真係會即刻俾LIKE。我甚至會有零點幾秒會都願意相信:平胸著衫,真係會好睇D。係得香港先獨有既魅力黎,其他地方都唔會做到!!
 
我覺得自己可能已經痴撚左線。但係當你成日都離開家園,然後搞完一大堆垃圾做左一堆無聊野老細仲要屌你果陣,JETLAG又會搞到你幾日訓唔到覺,一切都已經好似世界末日THE DAY AFTER TMR果陣,你會發現返屋企,見到自己人,始終會FEEL MUCH BETTER。就好似返屋企見到塔嫂咁。塔嫂唔會話煮麵俾我食,甚至可能只係頭也不抬咁講句:捨得返黎啦?肚餓自己叮公仔點心食啦~BYE~~~
 
但港女始終係港男心目中,係不能取代既存在。
 
我愛港女,港女萬歲。因為塔嫂都係港女,所以我愛死佢。
 
~~完~~
 
免責聲明:港女都有大波架。港女都有靚女架。我唔係以偏蓋全架。以上既鋪排純粹加重下喜劇效果架渣。當然,你地鍾意屌就隨便屌啦。
 
另外幫 仆擇 Drek-iyn Suk-suk 宣傳 #生仔救港:要生記住同港女生呀。唔係搞到一定要贏,你就等仆街喇。

全文 1109 字 (唔計英文、空格、標點)
備註: 仆擇係時任粵典總編輯