(beta 公測版本)
< 返回

《【純文字系列】忍》

日期:2018年5月4日

我想由今日起寫一個新既純文字系列。
 
系列名未諗。題材唔定,出文期亦不定,字數唔想太長,因為網上碌黎碌去,大家慣左無耐性,五百字都話TLDR。但最重要係:一定用番粵文做媒介。
 
話說在前頭,希望大家可以多D俾讚同分享之餘,自己都嘗試寫下粵文啦。行動就係最實際,進攻有時真係最佳防守。
 
開鋪第一篇我想扮正經講下個「忍」字。
 
根據我粗淺既估計忍係個形聲字。但係睇落去其實都幾會意味濃。一把刀架係個心上面,要幾痛苦先做得到呢個心如刀割既行為。忍,就係明明見到係違心之論,都想盡辦法若無其事,頂硬上,就係開講都有話:Good一聲吞左佢囉。表面睇落去個人無咩野,其實內裡不知花緊幾大既力氣,先可以咬實牙關渡過一日。
 
呢種做法明明係違反常性,但係普遍價值觀都對忍呢樣行為係歌功頌德,如果唔係都唔會話咩沉默是金,百忍可成金,小不忍則亂大謀,忍一時就風平浪靜,啦。舊時細個教育唔知你係咪都係,D老師一早就灌輸呢種變態既觀念:就算上堂急都盡量忍住唔好去,忍到落堂先去就最好喇。依家如果仲有咁教,俾人踢爆,一定告虐兒。但「懶人多屎尿」,我相信就算係依家都總會有人提掛。唔知點解去個廁所都要俾人打入十八層地獄。痴撚線。
 
香港人就係咩都忍,忍以為傲,忍既程度一早達火影級。當然,唔忍又可以點呢。一定有人反問。繼續死忍爛忍,返工忍,放工忍,俾人插隊賣黃牛忍,俾人話廣東話係母語又忍,一於忍忍忍忍忍。
 
係涵養,定係早已喪失人性?忍。

全文 517 字 (唔計英文、空格、標點)