(beta 公測版本)
< 返回

《返工有感》

日期:2018年2月7日

有時都會有朋友問我,點解係公司會上唔到位。但係我真係想坦白咁講俾大家知,呢個問題同:點解我無男女朋友一樣,根本係無辦法知道正確答案係邊。
 
而職場既情況可能更加複雜,因為牽涉既人更多,你作為公司既一粒棋子,往往都唔係一個老細既決定,而係好多老細一齊決定,甚至係大家係背後互相角力既結果。係公司做得好唔好,雖然有D職業會有D可以量化或者透明度高到可以人人都睇得到既指標(例如職業運動員咁打到世界級就係世界級,唔會話單憑關係一樣野就可以長做長有)。但係辦公室就唔會係咁,同埋有好多野就算可以量化,你細老細都可以遮住,又或者用番D主觀野黎ASSESS你,輕易將你擊沉。
 
你可以話唔係電腦世界主宰既一日,呢D野都係死症黎,講既不外乎都係際遇同埋命數。TEAM入面有條友係交際手腕強勁既,隨時吹得一兩嘴樹上隻雀可以俾佢吹到落到黎,但可能佢老細咁岩係實幹型,唔鍾意D好似得個講字既人。要記住我既字眼,係『好似』,換句話說,果個人可能係既TALK得,又做得既。但就係因為老細眼中覺得佢唔夠實務,甚至覺得佢輕浮,於是就樣樣野梗係都唔會睇得好順眼架啦。
 
咁換轉另一條TEAM有個直頭係博士學位,成績同履歷都係勁到爆晒炸既,但偏偏佢老細只係鍾意成日飲飲食食傾生意交際應酬,實務野咪搵我,佢最鍾意既就係不斷PRESENT同PRESENT係度做最佳推銷員。咁果位實幹既人咪又係永世不得超生囉。你或者會問,車,咁如果兩個可以咁岩調番轉,咪會好好囉。但呢個世界,往往都唔係咁樣操作。
 
有時口碑一開始做差左,就之後再幾好都係乘零點五。而人言可畏既野就係,一兩位老細講過一兩句負評,其他人就算唔係話完全信晒,但都會有戒心,會唔願意犯險,大PROJECT一定唔會過俾佢地,咁邊有機會表現自己,邊有機會搶分,甚至上位拎BONUS?你話嘩咁都好兒嬉啫。咁呢個世界就係咁架啦。你睇DONALD TRUMP退出TPP,好深思熟慮咩?道指波幅一二千點一兩晚,背後又有好多艱深理論咩?BITCOIN上到兩萬再跌到六七千,人類社會就係不嬲都係咁兒嬉。
 
講好聽D就係際遇,其實好多人上位都除左實力好多都係靠運。有能力既人比比皆是,但係辦公室政治明爭暗鬥,好多識避又好,唔識避或者避無可避都好,亡魂亦都不計其數。唯有都係睇開D真係當打份工算。工在人在,工亡人亡,做生意就有。如果唔係,你有貓咁九十九條命都唔夠死。如果唔係爭果一萬幾千開飯,倒不如睇開啲算。以上只係點點感想。完。

全文 846 字 (唔計英文、空格、標點)