(beta 公測版本)
< 返回

《究竟電腦會唔會有一日連藝術都取代埋人類既地位呢?》

日期:2017年6月6日

岩岩睇到一條片,見到外國有個藝術家,用類似圍棋盤既格仔版,痴晒係部牆度,然後每一格既交叉點,佢都用電鑽鑽窿。咁之後點呢?佢竟然用大量既螺絲,諗過度過,鑽入D窿度,有D淺D,有D深D,然後再將螺絲輕輕掃上顏色,完成之後,向好退一睇,原來竟然係一件極富立體感既彩繪掛畫黎。
 
呢種集工藝同繪畫於一身既藝術,旁人睇到無辦法唔驚歎技師既天才同埋創意,幅畫不單可以欣賞,甚至可以摸,螺絲既高高低低,正正反映出件繪仿實物既玲瓏浮凸,實在係可以用巧奪天工黎形容。之後再退一步諗,依家人工智能既技術日新月異,就算話連文藝創作,遲D都無話唔可能。究竟電腦會唔會有一日連藝術都取代埋人類既地位呢?
 
我覺得單從技術上面做唔做到黎講,呢個唔係話完全唔可能。跳番去岩岩個例子一諗,你叫電腦3D打印如果都得的話,係每一個都相同距離既格仔入面鑲一口螺絲,然後噴上墨會係變番一幅立體圖像出黎,我相信對於電腦黎講,絕對唔係問題,電腦甚至可以做得更快更好更大幅。但個問題係,以人類既認知,佢地仲會唔會當呢件係藝術品咁解。
 
有時人既思想就係咁離奇。例如用骨牌砌出一座好大座既城堡然後用幾十秒就推冧佢咁,大家都會覺得好精彩,好震撼。但係如果搵機械人黎砌,就會話:妖有咩稀奇一定砌到架啦。就等於買個高達模型返黎慢慢自己做,好多行家都會覺得係一種藝術同功夫黎。如果要完美,咁不如直接買一隻廠啤既咪仲簡單。有個人玩滑板練習拍片上網,失敗左N+M次先成功,人人叫好話好感動好堅毅。電腦REPEAT一千次成功左,卻只不過話,REPETITION唶。
 
所以,似乎人對於藝術既追求同表現,唔單止只係計完成果一刻,中間所付出既血汗同時間,練習過程,一D隨機不能估計既因素,甚至係失敗,都會考慮左係入面。或者再根本D講,藝術就係人所生來追求既野,唔係機械人或者程式所定義。所以,我相信只要電腦未消滅人類一日呢,人都仲會好偏心咁話,我地自己整果D,先有欣賞價值,先有「人氣」,先有「感悟」。電腦就係電腦(雖然佢佢地可能兩幅拍埋一齊都分唔到邊幅電腦做)。等於柯潔輸棋後,都話:
 
電腦捉圍棋無情感,係無意義。我好衰咁,再引伸D講就係,永遠都贏,唔輸,係唔好玩架。好唔好玩,係人所知所想,電腦依家都唔知咩為之好玩。世界有好多痴線佬,會得到普羅大眾既敬重;但電腦痴線,就會即刻俾人話係BUG,要走去除錯。呢D觀念會唔會以後逆轉,又係以後既事了。等於你話要電腦明白咩係傲嬌,談何容易??

全文 863 字 (唔計英文、空格、標點)