(beta 公測版本)
< 返回

《外星人點睇「派利是」?》

日期:2017年1月25日

或者係外星人眼中,人類有好多行為都不可以解釋,例如派利是。
 
我想好似痴線佬咁,認真去分析派利是呢個活動。首先,佢係一個要預先準備既玩意兒。你需要去換新錢,雖然,新錢同舊錢既面值,明明係一樣。然後,你要走去拎利是封,雖然,其實利是封到最後全部放入垃圾桶。第三,你仲要封利是,雖然其實個個都係「忙不及拆開裡面完美的世界」,然後嘖一聲,咪又係廿蚊!但係就係因為咁,你唔單止失去金錢,仲失去寶貴既時間。
 
意頭既野,我識條鐵!如果你係離開地球既外星人(簡稱離地),你一定可以咁講。但唔緊要啦。再仔細去分析,香港有大概二百幾萬個住戶,平均人數都兩至三人,當一半人仲會進行D拜年俾利是既活動,又當佢地起碼有三個親戚要拜訪,以最少兩封去計(仲未計公司拜年果D),所牽涉到單係本土既人士可能就已經成百萬上千萬個利是封,同埋以此為基本盤再乘以鈔票面值既金額,可能會以億計。但當中好多INFLOW/OUTFLOW互相OFFSET。有無想像過,成件事係同賣旗一樣,係幾唔環保?
 
你又話一年又一次可以接受。OK!但從理論層面去講,其實每一家每一戶,對每一年會派幾多利是,同收幾多利是,基本上接近心裡有數,接近可以推測(當然有D好有錢既奉人就派就例外),所以的確係可以以電子支付既方式,互相係拜年前就已經過晒數俾大家先。從宏觀經濟去睇,係香港大家CHUR現鈔,的確對金融市場影響不大。但係強國就唔同,都可以乘機話農曆新年要釋放幾千億流動性。所以你話派實鈔利是對金融穩定係咪真係全無影響,我係有保留架!
 
然後你再諗下,如果真係有個特首候選人話要環保派利是,會即刻俾人政治化到幾甘,反傳統啦,針對印利是生產商啦,一年一度都要趕盡殺絕啦,會即刻唔俾入閘,玉皇大帝想叫二郎神押佢上天庭鍊丹啦。所以,大家封利是封得開心,收利是果陣,記住笑容滿面。因為呢個係世界和平既象徵。

全文 655 字 (唔計英文、空格、標點)