(beta 公測版本)
< 返回

《網絡作家》

日期:2016年12月30日

[是日題外話]有時有D巴絲好認真咁PM問我點樣日常寫作好D呀,甚至俾埋佢地既大作我睇叫我評價下,我真係會覺得超唔好意思。因為自己又唔出名,又唔係咩名家,邊敢亂咁評呀。
 
關於筆耕呀,投稿呀,玩徵文比賽呀,我係做過,所以係有少少心得既。但係網上寫作個性質根本同舊時你玩文學雜誌果種唔同,所以想有人睇你俾反應,係完全唔係果回事。以前會有堆編輯,有堆所謂評審,坐定定咁真係慢慢逐個字逐個字去睇你文筆編排佈局用字遣字,但依家唔係咁架。你寫得再好,一碌你落去,就消失於NEWSFEED海或者THREAD海中,就此就成為滄海遺珠。
 
所以我成日都強調,係網上寫野,內容唔係最重要,甚至可以話唔重要。當然你可以去搵一班同你志同道合既人,但始終如果你單純想呃LIKE,想自己既野多人睇,你就要好機械化咁了解市場點樣運作囉。等於果陣係高登出故,你想有人睇呀?其實幾樣野已經決定一切:標題、行文格式同埋第一頁出既內容。其他會唔會爛尾,錯唔錯別字,有無病句之類,係唔會係受唔受歡迎既考慮之列。
 
所以係FB都係一樣。譬如再講下近日我寫既兩篇放係PAGE既野。一篇係三千字既短篇小說,叫做有晒鋪排有晒起承轉合,一篇係只有五百字既無病呻吟式文章。前者可能要寫接近一小時,後者只需十分鐘。其中五百字果篇,可能有接近一百字都係重覆緊「新垣結衣」四個字,刻意地累贅,而篇文接近係零個CONNECTION。但係睇統計,你會發現,REACH數竟然係差唔多。至於俾客總登左出黎既各自反應係點,相信大家自行判斷,不難得出答案。
 
成日都有人會好努力寫左過萬字但最後變回音壁,好痛苦。我完全明白果種痛。有時一睇到成篇文,只會得出結論係:你寫得超好,但註定無觀眾。一係你就決定洗手不幹,誓死唔附和市場。但係如果你決定要想突圍而出,呢D所謂走精面既技巧,你就要知囉。至於最後味精落幾多,就隨你架唶。當然有走沉悶路線都爆紅既。但香港就相對較少喇。因為大部份香港人,都係唔識文學,絕對唔識欣賞寫作一番心血既,我敢咁講。
 
遲D如果有機會開LIVE,又有人聽,我可以再詳細講下呢類阿媽係女人既係人都知既道理。

全文 736 字 (唔計英文、空格、標點)