(beta 公測版本)
< 返回

《好客之都,關愛大眾》

日期:2016年10月6日

港鐵近黎負面新聞咁多,形象開始低落,梗係認為搞多幾個關愛座對於企業黎講,係表示對社會既關心同埋責任啦。佢地一定係咁諗。
 
現實D講,用關愛座既針對人士,不外乎係長者、大肚婆、照顧細路人士、傷殘同埋攜帶大型重物既人。其他人就算中左七傷拳,內裡吐血,表面無事,但都唔可以侵犯關愛座聖域,否則網上一輪口誅筆伐,人生隨時玩完。睇唔開既就了此殘生,你都唔好話係一個咁扭曲既世界入面,呢D會係小事。
 
觀乎依家關愛座已經唔係成日有人坐,香港出生率全世界接近最低,所以大肚婆唔會BENEFIT好多。我相信依家既位既數目,亦足夠讓傷殘有餘,因為佢地應該係TOP PRIORITY。換句話說一係就無人坐,俾老人,一係就俾攜帶大型重物行李既,即係旅客居多。咁再諗落去,呢個一定係大趨勢黎既,香港的確係愈黎愈多老人同遊客呀嘛。佢地無算錯死草既。而老人仲有兩蚊搭車,政府補貼(即係你)。鼓勵多D老人家搭港鐵,真係無壞。
 
成件事係理直氣壯架。遲D咪真係索性全部都變關愛座囉。反正一開始用紅色,就已經講到明警告你地班人咪亂坐,隨時坐左都會出事。一係你就易容或者日日拎住士的出街囉。
  
好客之都呀嘛。銀髮經濟呀嘛。你地年青人呢堆,係乘客群入面係小眾渣,邊個得閒理你地呀。唔該。

全文 441 字 (唔計英文、空格、標點)