(beta 公測版本)
< 返回

《唔得啦,真係要減肥今次~》

日期:2016年6月13日

岩岩一支公食飯。

本來無咩打算偷聽隔離講咩。但就突然有把嬌滴滴女仔聲話:

「唉,你睇,我幾肥呀~」
「唔得啦,真係要減肥今次~」
「唔知點減~有無計呀~唉~~」

既然講到世界末日咁,又即管睇過。於是我好不經意咁樣拎轉面睄左一睄,然後,繼續低頭,若無其事地食飯,過程相信不花貴多於三秒。結果,毫不驚喜地,我見到既只係:
兩個面容好普通既香港女仔,應該廿零鬆D歲咁上下。佢地兩個有個共通點,就係:一個瘦過藤,一個瘦過條柴。簡單目測,可能係三圍25-25-25平面電視D FRIEND。
唔知點解,扒左啖飯係口趙果陣,我突然又諗起另一個經典笑話:

求學時期,係一班學生入面,往往考完試都有幾條友一出試場,即刻扮晒蟹咁大叫:炒晒啦,完全唔識呀!過程不乏呼天搶地,甚至幾乎即席要係操場割脈既情節。但到最後,其實佢地就係最高分果幾個。老老實實,講呢D既人,都唔無理過真。有苦自己知既果班人,講得太多,真係會折壽架~~

最近高登老納有一句「俾錢睇樂視,同睇港女除衫一樣,都係無波」,可謂戳中痛處,即刻備受萬千網民瘋傳。坦白講,成日都話港女質素低絕中台日韓,一方面當然係隔離飯香啦,但另一方面就真係唔好係又減,唔係又減啦。身材輸蝕,除左運動量,日常飲食習慣亦大有關係。太瘦,真係攬起上黎會插穿兩側肺葉架。你會突然之間做左男朋友殺人兇手架。唔係講笑架。好恐怖架。

在此奉勸各位視減肥至零為終生不朽事業既諸位,量力而為,切忌走火入魔。及早回頭是岸,收手啦。善哉善哉。

全文 513 字 (唔計英文、空格、標點)