(beta 公測版本)
< 返回

《點樣回覆來函,可以得罪全世界?》

日期:2016年6月12日

網上依家成日都會見到好多公文、聲明甚麼的,飛黎飛去。但係唔知係咪覺得係網上出,就代表可以輕率了事,暫時我玩FB兩個月所見,當中既垃圾,真係多過堆填區。

以自己或者團體名義寫一封信,係舊時(唔好講古時一陣又話泥古又盛)係茲事體大,因為寫既野係代表自己既名聲,寫時要講究唔好得失對方,絕不能馬虎,敷衍了事。要文情兼備,或者係今時今日,已經要求太多,但大方得體,合乎禮數,係最起碼。當然你話喂依家仲講呢D?尊重?禮數?食得架?OUT啦喎,咁你可以直飛本文。但我估,有時會唔會引爆關公災難,其中一個情況,就係睇呢D。

舉例,我最近見到某政黨出一封信,內容係咁:
「九龍東區選民
牛肉麵先生:
來函已悉。HKCJ將不會出席於六月廿一日Channel-I 直播節目參與論壇。
在此先感謝相關媒體之邀請。
  祝
工作順利
HKCJ秘書處謹啟
二零一六年六月一日」

要睇封回信有咩問題,首先,我地要睇番來信究竟寫左咩。
「HKCJ秘書處WNG先生大鑒:
  頃閱網上資訊,得悉高登名人『MDSK』CST先生欲與貴黨一眾才俊(略)公開論政,今特函奉達,誠邀 貴黨賢達回應。
  C先生雖與 貴黨政見上有所相左,但所謂『真理愈辯愈明』,若 貴黨能應邀出席辯論,或可辯清真理,不失為政壇一大美事!再者,素聞 貴黨有意參與九月立法會選舉,本人認為 貴黨應把握一切論述立場之機會,不宜推辭,以論壇之機接觸更多選民,推廣民主理念,方為深耕細作之道。隨函隨上有關連結。
耑此 專此候覆。
參考連結:(略)
  恭請
鈞安
九龍東選區選民牛肉麵 謹啟」

呢個直頭係典型既舊時中文實用作文ALEVEL題目!依家你作為秘書長,正要修書一封,回覆牛肉麵,婉拒來意。要留意,來信雖然略嫌冗長,而且部份用字有少許問題,值得商榷,但係有依足禮數,敬語不絕,可見其努力同誠懇,以普通市民,如此出信,難能可貴,身為新晉政黨,理應重視,不應怠慢。但係睇番回信,就算不拘泥何等格式才算正確,亦會見到以下幾大問題:

(1)牛肉麵係先生定係女士?點解秘書處會知道一定係先生?輕視抬頭人,胡亂捉用神,隨時中箭,大忌。
(2)來信指名收信人(WNG先生),但回信竟然變左係秘書處。令人覺得政黨有高高在上既姿態,不佳。如果要做得小心,不招人話柄,就算唔係自己親自修書,起碼都用自己抬頭出番,咁先合乎禮數。
(3)回信毫無敬語,亦忽略行公文既一般禮數,白費來信人一番苦心,毫不禮貌。
(4)舉例,人地稱呼 貴黨,仲用抬頭格,自己應該要自稱敝黨,以示謙遜。
(5)由例如,人地以大鑒起首,敬意非常。但係回信亦完全將之無視。其他例子不勝枚舉。
(6)來信已經講明「不宜推辭」,而且有道明立場。但係回信無合理原因下,一口拒絕。做法令人驚訝!
(7)祝福語竟用「工作順利」,無考慮過來者何人,究竟有否職業(對方可能係家庭主婦,學生之類),胡亂填寫了事,毫無誠意。

我係來信人,睇到咁既回覆,係會感到異常憤怒,覺得自己意思完全被漠視,而且對方似乎日理萬機,又唔能夠自己覆,只係交俾秘書處,秘書處邊個又唔知,匆匆幾句就算,衰過政府,明顯不聽網路民意,對之嗤之以鼻。唔好講日常生活,係公開試,咁樣既水平,加上各種如果要渣正黎做既格式上失分,又係一個不合格既最佳例子。

篇幅所限,我就唔再擬應該如何回覆,才屬對版。大家想必知道,只要花十分鐘GOOGLE,範例隨處可見,咩時候用咩TERM,全部都有得抄。呢件事只係證明,對方根本完全唔放牛肉麵呢種意見在眼內。如此政黨,功夫做得如此粗陋,仲想妄想得到支持,入議會代表市民?如果成事,又是香港玩完另一明證。燈塔在此,只能夠表示十分可惜。

(編按:為免開真名,作者杜撰英文字母代替。「HKCJ」的確係指一個香港新成立嘅政黨,唔係馬會。)

------
後記:編輯咁啱見到作者臉書有以下一段文字,疑同上文有關,順便收錄:

真係好唔想 OT,結果都係係個WORD到撩左幾句野:

「敬覆: 欣接 大函,謝甚!誠蒙 台端之邀,深感榮幸,亦覺不勝惶恐。惜在下近期,公務纏身,恐未能赴約,還請亮察。如他日再有如此盛會,敝黨上下,必定盡量抽空,恭聽諸位文士高論,指點一二,實乃敝黨之福。耑此奉覆。即請 夏祺 GP。」

全文 1366 字 (唔計英文、空格、標點)