(beta 公測版本)
< 返回

《五分鐘寫粵謳》

日期:2016年4月30日

[偽文學拎] 其實有時我係度諗,與其仲停留係度拗咩廣東話比普通話更加配合讀詩,留於理論層面,講到D野又錯Q晒,混淆視聽,不如實際一D,直頭教用廣東話入詩。

係,你無睇錯,呢種詩,或者可稱呼叫做「粵謳」(好似係)。

「粵謳」,同寫所有詩一樣,如果要隨便一D,可以當古詩,咩平仄唔理;但如果想嚴謹些少,我地可以跟番個近體詩格律。不過係押韻方面,我都會主張放鬆個用韻規則,只要依家聽落係押韻,就可以接受。

換句話說,咁樣做,可以連一般要學詩一定要有既「平水韻書」,都可以丟埋落垃圾桶,唔駛再受咩「一東二冬」煩膠所束縛(唔好咁泥古呀嘛!)。只要知道廣東話九聲,甚至只需簡單分辦平仄,就可以嘗試開始寫。

我地以最簡單既七絕為例,首句平起,用韻,格律為:

平平仄仄仄平平(※)
仄仄平平仄仄平(※)
仄仄平平平仄仄
平平仄仄仄平平(※)
※平聲韻

就咁求其地無厘頭頹作既話,當自己係小朋友,都可以亂咁填黎玩下:

今朝點火煮雲吞,
晏晝燒柴睇輔仁。
自己推文推得快,
狂吹喪讚有威能。

利申:以上詩只用左約五分鐘,所以千祈唔好鬧我詞不達意,平仄唔岩。呢個只係一個粗淺既示範,證明廣東話去寫詩,一樣可能。咁唔係好過癮咩?用廣東話入詩,一方面生動有趣,又可以保留粵語精神,好似填詞一樣,應該幾好玩,又有教育意義,小朋友與其去學排D詩既前後次序咁無趣,不如直接學下寫。玩熟左個格律之後,再真正將古字入詩,打好文學根底,可謂一舉數得。

#輔仁適用

全文 503 字 (唔計英文、空格、標點)