(beta 公測版本)
< 返回

《所謂嘅一念之差》

作者:滑鼠娘娘
日期:2019年4月21日

關於我、我Best Friend同佢架舊車嘅故事。

早兩年有一晚,經歷緊抑鬱症嘅低潮,响宿舍房喊到收唔到聲。覺得好痛苦,唔止心好痛,成個人都好似無晒力,想尖叫想打牆,想自己舒服啲。

去到一個位,好想死。其實唔係真係唔想生存,只係唔想再辛苦落去。感覺好似已經唔會再有希望,我以後都淨係會好似殘缺嘅人咁,好想逃避呢種痛苦,所以想死。

見到Facebook有朋友share咗港大最新嘅防自殺短片,係一個男仔遇上一個的士司機,最後成功捱多一晚,捱到第二朝佢就冇事了,捱過咗。

睇完,我反而覺得自己捱唔過了,一晚我都唔想再捱,太辛苦,我好怕。
我打開咗個窗網。打開咗窗。跨咗一隻腳出去。

淚流滿面望落去,見到樓下7–11嘅燈光。

覺得跳落去就一了百了。第一次無覺得怕高。

然後望到下面有架車。突然一個念頭浮上嚟「跳落去會砸爛人哋架車」,做人嘅時候有病已經帶咗好多麻煩畀人,死都要搞著其他人,會唔會太過份?

有啲猶疑,唔想帶麻煩畀人,車主一定會多得我唔少。

最後我無跳到。閂窗,坐落床,繼續喊通宵。

過咗一段時間之後,我認識咗我最好嘅朋友。機緣巧合之下,發現原來佢係個架車嘅車主。而個架車,其實係佢嘅舊車,根本唔會再用。

知道嘅時候,我有少少哭笑不得。早知個陣唔咁considerate,跳就跳。

同一時間又覺得,冇死真好,緣份好奇妙,我哋而家係Best Friend。

一念之差嘅嘢。

全文 458 字 (唔計英文、空格、標點)