(beta 公測版本)
< 返回

《香港要點樣先至會強大?》

作者:擇言
日期:2016年9月8日

有人問我,香港百廢待興,點樣先可以令香港強大。
 
香港嘅問題,在於崇優。崇優即係乜都追求追好。香港得七百萬人,土地就係得一千鬆啲平方公里,要搵最好嘅,唯有向外求。
 
於是乎,食要食至好嘅,單調嘅粵菜、茶餐廳滿足唔到大家,本地生產嘅,蠔豉、蝦醬、鹹魚更加唔合大家要求。所以要追求其他嘢:韓國炸雞,日本壽司、中國米線、台灣三文治;聽歌又要搵最正嘅,唱功要媲美咩歌唱家呀、Mariah Carey呀,人數要似 AKB48咁多,啲腳要夠少女時代咁長;甚至講到囡囡,都要最後生、要最靚女、身材最好嘅,所以電腦面前就睇㗎妹,落旺角就搵東歐少女,或者叫雞都貪平去鄰國叫。
 
你會話,崇優唔好咩?有要求唔好咩?問題當你用「最好」去做標準,你嘅選擇就意味住要放棄一啲差少少嘅本地嘢。你每次買一樣「非本地」嘅好嘢,就係放少咗錢俾本地嘅產業發展。如果本地嘅產業未係最好,你亦都唔使指望其他人會用,所以追求最好,就係扼殺次好嘅決定。
 
噉點解要你屈就,去用一啲可能係差少少嘅本地嘢呢?嗱,其實本地嘢未必真係差啲:因為好多嘢冇客觀標準㗎,你話格仔餅好食啲定雞蛋仔好食啲?每個人都有唔同答案。就算一啲有得客觀比較嘅嘢,差少少其實都冇乜所謂。例如你請一個打字員,一個本地員工一分鐘打到100字,而外地員工就一分鐘打到110字。你係咪代表後者好過前者呢?唔計一切其他因素,其實嗰少少速度真係唔緊要㗎。如果放棄少少「優」,係可以令到本地人,本土嘅產業有所發展,其實呢啲表面上嘅蝕底,其實隨時有賺㗎喎。
 
尤其係去到文化呢啲,要靠積累返嚟,而唔係石頭爆出嚟嘅嘢。你睇多啲本地作家嘅作品、粵文寫嘅嘢,就算未必夠紅樓夢咁好睇,未必有莎士比亞咁劃時代,但係多人睇就自然多人去開發,多人開發就會越嚟越好。又例如你話香港啲歌唔夠好聽咩?啲囡囡唔夠靚咩?啲妹妹唔夠可愛咩?只要夠多人聽,有足夠嘅fans base,啲唱歌叻跳舞勁外表萌嘅細路女,自然就會入娛樂圈㗎啦。因為係本土嘢,第時你哋唔使學日文學得咁辛苦,都有得睇 idol ,真係物超所值呀。
 
我用再簡單嘅方法去說明,就係唔好嘗試搵「最好嘅嘢」,試吓搵啲最地道,最本土嘅嘢。開頭你會以為自己係含淚,但係慢慢你就會發現,其實香港本身啲嘢都唔差,只不過係以前你未察覺啫。就算而家差,只要大家一齊支持,自自然就會進步㗎喇。

全文 807 字 (唔計英文、空格、標點)